En ret kogt af Amalie og Josephine i Bukoba (2013)
Læg bønnerne i blød natten over og hæld vandet fra næste dag.
kog bønnerne i rigeligt vand i nogle timer indtil de er færdige. Tilsæt gerne lidt krydderier, fx en chili, tomat, lidt salt, lidt peber og krydderurter hvis du har.
Hvis du vil undgå at de revner på overfladen så put noget stivelse i gryden fx en halv kartoffel.
Koge bønner er ikke så let fordi man skal ramme det rigtige tidspunkt til at hælde vandet fra de skal være modne men ikke bløde. Et fif er at lade bønnerne køle af i vandet så de langsomt køler ned på den måde undgår man også at det revner.
Kog noget vand i en meget stor gryde (den skal ikke være mere end halv fyldt!) hæld nu majsmel ned i det kogende vand og rør alt hvad du kan. På swahili hedder det "kusonga" et ekstra ord til denne aktivitet. Man skal øve sig lidt fordi det bliver meget stift til sidst og kusonga bliver et rigtigt arbejde. Kvinder med store overarme drilles også med at de skal lave meget ugali derhjemme.
Tag nu Ugalien i hånden lav en lille kugle, tryk et hul med tommelfingeren og fyld hullet op med bønnesovs ... mums :-)
Skær noget hvidkål fint og steg det i en gryde med olie eller bedst Ghee hvis du kan få fat i det .. det smager lidt af smør.
Rør godt rundt så det ikke brænder på, men det må gerne være godt stegt .. put lidt salt på og lidt spiskommen hvis du har og kan lide det.
Fremragende sidedish til alt mad