Pilau
Pilau TZ
Pilau er nok den ret som er udbredt over hele Tanzania. Grundideen er at man koger noget ris sammen med nogle julekrydderier: ingefær, kardemomme, nelliker, peber og kanel.
Hos Mary Nice i Bagamoyo er pilau med nyama ya ng'ombe (kokød) som steges i rigeligt hvidløg (virkelig meget). Tilsat lidt salt og lidt vand og få det op at koge (hvis man har fint oksekød i danmark kan man skære små tern som man bare steger men i TZ skal kødet koges mørt!)
Når kødet er ved at være mørt tilsat nogle kartofler (ca 1/3 af den mængde som du har kød) i små tern (1x1cm) og kog dem møre sammen med kødet. Lad være med at hælde for meget vand i nu, læg hellere låget på men pas på det ikke brænder på .. rør godt i gryden hele tiden.
Kog nu risen, her bruger jeg basmatiris fordi den er lidt mere fastkogende end jasminris.
Har du pilaukrydderi så brug det ellers kog risen på samme måde som nedenunder i vegepilau. Husk at pilaukrydderi har godt af lige at blive "brændt af" så kom den ned i en smule olie og hæld risen indover olien og steg den kort med. Tisat nu vand og kokosmælk.
Vegepilau DK
Kog basmatirisen med en håndfuld kardemomme (pil kernerne ud hvis ikke du vil have skallen i risen bagefter) 10 skiver ingefær, lidt peber, lidt chili, en kanelstang, 5 mortede nelliker og salt. Erstat en trediedel af risvandet med kokosmælk hvis du vil have det ekstra lækkert.
Hak 5 store gulerødder i små tern eller små skiver og steg dem kort på panden i lidt hvidløg og rigelig med spidskommen (eller karry hvis ikke du har spidskommen) sammen med to gode håndfuld rosiner. Når det hele er ved at være lidt tørt (pas virkelig på det ikke brænder på så skal du smide det ud) tilsæt lige så mange peanuts eller cashewnødder som du havde rosiner.
Bland nu 2 dele ris og 1 del guldrodsblanding sammen (skulle passe ca til et halvt kg ris)
Tag noget græsk joghurt bland lidt salt i og server til.
Gerne noget mango chutney og hvis du vil gør det fint så rister du lige (meget kort) lidt kokos til drys.
Tanzanight pilau 2016
Ris
ris, pilaukrydderi, salt, olie
ca 80g ris (bismati så det ikke klistrer sådan) per person.
Kom en masse olie ned i en kæmpestor gryde og steg pilaukrydderi meget kort under ikke alt for høj varme (det må ikke branke), hæld alt ris ned i gryden og rør rundt, steg det hele kort uden at det brænder på eller risene bliver brune (de må gerne blive lidt mælkehvide)
fyld op med vand (3 dele vand på 2 dele ris), tilsat salt, låg på og lad det koge i kort tid og skru så helt ned og vent
Kødblanding
Oksekød, hvidløg, salt, olie, vand
Oksekød, (simrekød er godt) 80g per person.
Kom godt med olie ned i en stor gerne tykbundet gryde, steg kødterningerne (højst en kubikcentimeter store) kort og stærkt og hæld så vand på, skru ned,
tilsat salt og lad det simre under låg, ikke for meget vand, men det skal koge. (Der kommer masser af smag i sovsen så den skal ikke fylde for meget da den ikke kan bruges til pilau så lad det gerne koge lidt tørt men der skal være damp i gryden og den skal røres rundt løbende)
kødet må gerne være mørt, til sidst og så skal det hældes sammen med risen
Restblanding
gulerødder, løg, peanuts, grønpeber, rosiner, olie
skær gulerødder i små skiver, hak løg, grønpeber og steg dem i olie under god varme i et par minutter
smid så rosinerne og peanuts på og lad dem stege lidt sammen under omrøring indtil rosinerne er blevet lidt buttet.
Blandingsproceduren
Lige inden serveringen blandes alle tre dele sammen, kødblandingen, restblaningen og risen.
Serveres med græsk yoghurt og gerne lidt mangochutney
Kachumbali
Tricket med kachumbali er at det skal være fintsnittet.
2 dele hvidkål
2 dele tomater (gerne bøf som ikke smatter ud)
1 del rødløg
Hvidkål skæres som om den skulle i en hvidkålssalat, det kan ikke være fin nok, kan også fint rives på rivejern.
Tomaterne skæres i tynde skiver og halveres bagefter
Rødløg skæres midt over (fra nordpol til sydpol) og så skæres de to halvdele i ultratynde skiver.
Bland det hele sammen og lav en dressing af
Salt, peber, citronsaft og lidt olie.
Very nice :-)