Pilau

Pilau TZ

Pilau er nok den ret som er udbredt over hele Tanzania. Grundideen er at man koger noget ris sammen med nogle julekrydderier: ingefær, kardemomme, nelliker, peber og kanel. 

Hos Mary Nice i Bagamoyo er pilau med nyama ya ng'ombe (kokød) som steges i rigeligt hvidløg (virkelig meget). Tilsat lidt salt og lidt vand og få det op at koge (hvis man har fint oksekød i danmark kan man skære små tern som man bare steger men i TZ skal kødet koges mørt!)

Når kødet er ved at være mørt tilsat nogle kartofler (ca 1/3 af den mængde som du har kød) i små tern (1x1cm) og kog dem møre sammen med kødet. Lad være med at hælde for meget vand i nu, læg hellere låget på men pas på det ikke brænder på .. rør godt i gryden hele tiden. 

Kog nu risen, her bruger jeg basmatiris fordi den er lidt mere fastkogende end jasminris. 


Har du pilaukrydderi så brug det ellers kog risen på samme måde som nedenunder i vegepilau. Husk at pilaukrydderi har godt af lige at blive "brændt af" så kom den ned i en smule olie og hæld risen indover olien og steg den kort med. Tisat nu vand og kokosmælk. 

Til sidst blander du de hele sammen færdig. 

Der er mange andre ting som man ser i pilau ofte blomkål, stegt fisk, gedekød, græskarkerner, piniekerner osv ... 

Vegepilau DK

Kog basmatirisen med en håndfuld kardemomme (pil kernerne ud hvis ikke du vil have skallen i risen bagefter) 10 skiver ingefær, lidt peber, lidt chili, en kanelstang, 5 mortede nelliker og salt. Erstat en trediedel af risvandet med kokosmælk hvis du vil have det ekstra lækkert. 


Hak 5 store gulerødder i små tern eller små skiver og steg dem kort på panden i lidt hvidløg og rigelig med spidskommen (eller karry hvis ikke du har spidskommen) sammen med to gode håndfuld rosiner. Når det hele er ved at være lidt tørt (pas virkelig på det ikke brænder på så skal du smide det ud) tilsæt lige så mange peanuts eller cashewnødder som du havde rosiner. 


Bland nu 2 dele ris og 1 del guldrodsblanding sammen (skulle passe ca til et halvt kg ris) 


Tag noget græsk joghurt bland lidt salt i og server til. 

Gerne noget mango chutney og hvis du vil gør det fint så rister du lige (meget kort) lidt kokos til drys.   

Tanzanight pilau 2016

Ris

ris, pilaukrydderi, salt, olie

ca 80g ris (bismati så det ikke klistrer sådan) per person. 

Kødblanding

Oksekød, hvidløg, salt, olie, vand

Oksekød, (simrekød er godt) 80g per person. 

Restblanding

gulerødder, løg, peanuts, grønpeber, rosiner, olie

Blandingsproceduren

Lige inden serveringen blandes alle tre dele sammen, kødblandingen, restblaningen og risen. 

Serveres med græsk yoghurt og gerne lidt mangochutney

Kachumbali

Tricket med kachumbali er at det skal være fintsnittet. 

2 dele hvidkål

2 dele tomater (gerne bøf som ikke smatter ud) 

1 del rødløg

Hvidkål skæres som om den skulle i en hvidkålssalat, det kan ikke være fin nok, kan også fint rives på rivejern. 

Tomaterne skæres i tynde skiver og halveres bagefter

Rødløg skæres midt over (fra nordpol til sydpol) og så skæres de to halvdele i ultratynde skiver. 


Bland det hele sammen og lav en dressing af 

Salt, peber, citronsaft og lidt olie.


Very nice :-)